Olika storlekar och varianter

Tamponger finns i flera storlekar och varianter för att alla ska finna en eller flera modeller som passar lite extra bra. Alla tamponger är tillverkade av olika material, de har olika uppsugningsförmåga och de kan vara olika i storlek. Men vad finns det egentligen att välja mellan?

Mini-tamponger

Den allra minsta storleken av tamponger är mini- varianten. Den har minst uppsugningsförmåga och är också liten till storleken. Den passar ofta bra för dem som inte har använt tampong innan samt för personer som har små blödningar. En mini-tampong kan också vara bra under början och slutet av mensen då många ofta blöder lite mindre.

Normal-tamponger

Tamponger av modellen normal har ofta en uppsugningsförmåga på mellan 6-12 gram beroende på märke och modell. Den här tampongen är en mitt-emellan variant och passar de allra flesta. Tampongen är något större än en mini-variant.

Tamponger av större modell

Om man blöder lite mer, eller kanske vill ha en tampong som suger upp lite mer är en lite större modell med mer uppsugningsförmåga bra. Man kan till exempel ha den här tampongen om man vet att man inte kan byta lika ofta, eller om blödningen är lite större under vissa dagar.

Natt-tamponger

Många menar att man inte bör använda tamponger under natten men enligt RFSU med flera går det oftast bra så länge man inte sover längre än åtta timmar och ser till att byta den det sista man gör innan man lägger sig, och sedan så fort man vaknar. En natt-tampong har ofta en relativt stor uppsugningsförmåga även om många blöder lite mindre på natten. Det är dock ofta som så att man blöder mer på morgonen när man ställer sig upp och då måste tampongen tåla det.

Skumgummitamponger

Det allra senaste på marknaden är tamponger tillverkade av en slags skumgummi. Det är helt enkelt som en liten svamp som förs in precis som en tampong. Den kan sedan sitta i när man sportar, simmar och till och med om man har sex. Många upplever dock att den här tampongen är lite svår att ta ut då den inte har något snöre. Man måste istället få in fingret i ett litet hål i tampongens nedersta kant för att dra ut den. Dock har den en mycket bra uppsugningsförmåga och den kan användas under lika lång tid som en vanlig tampong. Den är mycket mjuk, och släpper inget ludd vilket många kan se som en fördel.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

restimpo