Bindor och tamponger för alla behov!

Att vara kvinna och ha mens varje månad, kan för vissa upplevas lindrigt, medan det för andra vara riktigt besvärande. Har man bra skydd under sin menstruation i form av effektiva bindor eller tamponger, underlättar det vardagen.

Olika modeller av bindor

Alla bindor passar inte alla, beroende på hur mycket man blöder, kroppsform och rörelsemönster. När det kommer till rörelse, finns det de som rör sig mer på jobbet eller till exempel sportar eller är på gymmet. Det är klarlagt att bästa bindan är den som absorberar snabbt och håller torrt, enligt en teststudie. En sådan binda är även mer bekväm för bäraren då man slipper känna fukt, lukt och obehag. Bindor kan vara korta, tunna, tjocka, långa, bredare, ha olika typer av “vingar” för fäste och varierande absorptionsförmåga. Använder man en binda till natten och har lite större rumpa, är det bättre med en längre modell. På natten när man sover och man rör sig i sängen, har man inte samma kontroll som när man är vaken. Blöder man mycket, kan man ibland behöva kombinera både tampong och binda. Bindor anpassas idag till många olika kroppstyper. Om man som kvinna inte är nöjd med sin kropp, finns det många alternativ till korrigering med plastikkirurgi. Genom professionella Citadellkliniken, kan man få bukplastik, underlivskorrigering, ansiktslyftning, fettsugning, hjälp med åderbråck eller till exempel bröstförstoring och bröstförminskning. Även män kan få hjälp med till exempel borttagande av förstorade bröstkörtlar och mycket mer!

Tamponger i olika storlekar och material

Tamponger finns i storlekar från mini till normal, mellanstor och stor. Blöder man sparsamt, brukar det ofta räcka med normalstora tamponger. Minitamponger kan vara bra vid slutet av mensen då det kan vara obehagligt och skava om man en stor tampong med lite blödning kvar. Tamponger har ofta en lent ytskikt som ska göra införandet lättare. Man har dock på senare tid upptäckt att tamponger kan innehålla skadliga ämnen, trots att de är godkända på marknaden. Regeringen har sedan 2017 gjort en kartläggning av farliga material i tamponger som ska ha pågått i fyra år. Det finns en oro att det kan finnas ämnen i tamponger som orsakar infertilitet och cancer. Idag har allt fler tillverkare börjat med att producera ekologiska tamponger som är oblekta, oparfymerade, biologiskt nedbrytbara och utan färgämnen. Använder man tampong, ska man aldrig ha den inne mer än åtta timmar. Risken finns annars för att man kan utveckla TSS eller Toxic shock syndrome. Det betyder att det har uppstått en bakterietillväxt och tillståndet kan bli livshotande. Nu tror man även att vissa kemikalier i blekta tamponger kan orsaka och öka risken för just TSS.

Det finns en hel del bra tips som är bra att tänka på när det kommer till mensskydd. Ska man på resa, kan det vara klokt att ta med sig lite extra mensskydd i handbagaget om man ska till en plats där det är svårt att få tag på dessa, eller att resväskan kommer bort. Det kan även vara så att man anländer sent och affärerna är stängda. En annan viktigt faktor är faktiskt trosorna. Man ska se till att ha luftigt tyg som andas och gärna ett bredare tyg just där bindan ska sitta så att bindan sitter säkert. Även om man använder tampong, är det bra att underlivet får andas och att man inte har ett tätslutande tyg.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

restimpo