Bindan är ett av de allra vanligaste mensskydden både i Sverige och utomlands. Det är helt enkelt ett mensskydd som man fäster i trosan. Bindan kan vara tillverkad av flera olika material men ofta har de lager som suger upp vätskan, en plastad baksida och ett lager klister som fäster bindan i trosan. I många fall kan bindan också ha små vingar som sätts runt troskanten och sedan klistras vingen fast på trosans undersida. Fördelen med vingarna är att de skyddar trosan lite extra och samtidigt håller de bindan på plats.
Hur ser en binda ut?
En binda kan se ut på olika sätt. Den kan vara tjock eller tunn beroende på modell. Vissa bindor är helt raka, andra är anatomiskt formade. Många bindor har också olika färger och fält som suger upp olika mycket vätska. En binda kan också ha olika modeller. Det finns bland annat bindor för tangatrosor och string. Man kan också finna bindor som suger upp olika mycket. De här bindorna är olika breda och olika långa. De bindor som suger upp mest är ofta bredast och längst medan andra bindor är korta.
När ska bindan bytas?
En tampong ska bytas minst var åttonde timme. Det finns dock inga regler för hur ofta en binda ska bytas. Man bör dock hålla lite koll och inte låta bindan bli för full. Så länge bindan är vit på ovansidan behöver man ofta inte byta. Det är dock inte bra att ha en och samma binda för länge. Även om den är parfymerad och innehåller ämnen som ska kapsla in lukt kommer blod som blandas med luft så småningom börja osa ordentligt. Ofta känner man inte doften så väl själv men andra kan känna den tydligt.
Hur mycket kostar bindorna?
Bindor kan variera mycket i pris. Det beror helt enkelt på vilka märken med mera man köper. Om man väljer billigare bindor kostar de ofta några ören per styck medan de dyrare kan kosta ett par kronor per binda. Många gånger är det betydligt billigare att köpa paket med närmare 100 bindor i än de paket som bara innehåller mellan 8-10 bindor.
Kan man bada med bindan?
Nej, man kan inte bada med en binda. Eftersom att den sitter i trosan, utanpå kroppen kommer den att utsättas för mycket vatten och bindan kommer då att suga upp vattnet. Då slutar den skydda.
Bindor av tyg
Om man inte tål de vanliga bindorna av någon anledning finns det lösningar. Tygbindan är ett alternativ och den passar även dem som vill spara lite mer på Sveriges miljö. Tygbindan är, precis som det låter, tillverkad av tyg. Den har också ett lager av material som suger upp blodet. Tygbindan fästs med tryckknappar och kan tvättas och återanvändas.