Fördelar och nackdelar med tamponger

Tamponger är ett mensskydd som har använts under flera år och den används över hela världen. Såväl unga som äldre kan använda tampong men det finns både fördelar och nackdelar med den. Här tar vi upp just de här fördelarna och nackdelarna.

Fördelar med tamponger

En stor fördel med tamponger är att man ofta upplever mindre kladd med dem än med en binda. Man kan lätt få en blöt känsla med en binda och eftersom tampongen suger upp blodet inuti kroppen slipper man det problemet.

En annan fördel är att det ofta kan vara mindre synligt att använda en tampong. Om man har en tajt kjol eller tajta byxor kan en större binda synas igenom och om man ska byta om kommer bindan att synas i trosorna. Men med en tampong slipper man det. Snöret kan lätt gömmas undan innanför troskanten. När det gäller tamponger behöver man inte heller vara rädd för att bindan ska hala snett och för att läckage ska uppstå.

Den kanske allra största fördelen med tamponger är att man är betydligt friare. Med en binda kan man inte alltid sporta som man vill då bindan kan halka snett. Tampongen sitter på plats när man väl fått dit den. Man kan dessutom bada i både hav och bassäng med tampong. Det fungerar inte med en binda. Den sväller bara i vattnet.

Nackdelar med tamponger

En nackdel med tamponger är att man ibland kan uppleva en del svårigheter med att föra in dem. Om man är ovan är risken än större och man kan känna att tampong verkligen inte är något som fungerar. Om man inte får in tampongen långt nog kan den också halka ner och orsaka obehag under dagen och det kan vara svårt att justera den utan tillgång till en toalett.

En annan nackdel med tampongen är att den ofta är lite dyrare än bindor. En tampong kan inte heller användas i mer än åtta timmar trots att den kanske inte är full. Det kan då göra ont att ta ut den, och samtidigt gör man miljön en otjänst.

Det finns också en viss risk att man drabbas av sjukdomar som svamp eller liknande när man använder tampong. Det beror helt enkelt på att man har en för stor tampong som suger upp för mycket fukt. Om man har tampongen i för länge kan man också drabbas av sjukdomen TSS. Det här är en allvarlig sjukdom som faktiskt kan vara dödlig om man inte kommer under vård snabbt. Ofta är symtomen feber och allmänna influensasymtom. Om man känner av det under mensen är det alltid bra att kontakta vården och berätta att man har mens och använder eller har använt tampong.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

restimpo